Het aanleggen van een riolering is een dure onderneming. Via het Vlaamse gewest worden daarom gemeenten ondersteund met subsidies. Waterzuivering is een belangrijke handeling om water duurzaam te gebruiken. De rioolbeheerder is daarbij verantwoordelijk voor het onderhoud van het rioleringssysteem die het water naar de zuiveringsinstallaties moet brengen. Een rioolbeheerder is tevens betrokken bij het aanleggen en onderhouden van particuliere of zuiveringsinstallaties op kleine schaal. Hiervoor kan de rioolbeheerder KWZI en IBA subsidies aanvragen. Via het VMM wordt er dan een investeringsprogramma opgesteld, ook wel GIP genoemd. Het ministerie van Leefmilieu keurt een of meerdere van deze GIP’s per jaar goed. De rioolbeheerder kan hierbij de subsidies aanvragen voor een individuele waterzuiveringsinstallatie maar voor de aanleg van het systeem is het verstandig om een goede loodgieter in te schakelen.
Werkzaamheden loodgieter
Een loodgieter is een expert op het gebied van rioleringen en afvoeren. Een loodgieter biedt verschillende diensten aan, variërend van het ontstoppen van een verstopte afvoer in uw badkamer, tot het repareren van een lekkage aan uw dak, kelder of muren. Ook veel verwarmingssystemen werken met water als verwarmingselement en een loodgieter is dan ook de persoon om te bellen bij een lekkage aan de cv ketel, de radiatoren of de buizen van de vloerverwarming. Bij de aanleg van een particuliere waterzuiveringsinstallatie heeft u een goede loodgieter nodig voor de aanleg van de aan- en afvoerpijpen. Afhankelijk van de woonplaats is een loodgieter meestal snel ter plaatse bij noodgevallen. Veel loodgieters bieden zelfs een 24/7 service aan zodat u op elk moment van de dag kan bellen bij calamiteiten. Via het netwerk van Brenda komt u direct in contact met een loodgieter bij u uit de buurt. De loodgieters hebben ruime ervaring en hanteren scherpe prijzen. Maak via de bovenstaande link direct een afspraak.
Beschikbare subsidies bij rioleringsprojecten/KWZI
Voor het aanvragen van een subsidie voor een rioleringsproject of een kleinschalige waterzuiveringsinstallatie kan de rioolbeheerder te alle tijden een aanvraag indienen. Bij goedkeuring zijn de volgende subsidies van het Vlaams Gewest van toepassing:
- Voor de (her)aanleg van een stelsel dat regenwater en afvalwater volledig gescheiden afvoert – 100% van de rioleringskost;
- Voor de KWZI als het regenwater en afvalwater gescheiden afgevoerd worden – 100% van de kosten;
- Voor de (her)aanleg van een stelsel dat regenwater en afvalwater gedeeltelijk gescheiden afvoert -75% van de rioleringskost;
- Voor de (her)aanleg van een stelsel dat regenwater en afvalwater gemengd afvoert – 50% van de rioleringskost;
- Voor de KWZI als het regenwater en afvalwater gemengd afgevoerd worden – 50% van de kosten.
Werking van GIP
De bovenstaande subsidies zijn in het leven geroepen om de aanleg van aparte rioleringen in de gemeenten aan te moedigen. Ieder jaar wordt een budget opgesteld met daarin een of enkele deelprogramma’s, ofwel kwartaalprogramma’s. Dit budget is echter niet voldoende om alle aanvragen in op te nemen waardoor slechts een deel van de projecten recht hebben op subsidie.
Subsidies voor IBA
Een rioolbeheerder kan altijd een aanvraag indienen voor een individuele waterzuiveringsinstallatie. Wanneer dit IBA-project wordt meegenomen in het GIP, dan heeft de rioolbeheerder recht op een subsidie van €2250,- per geplaatste IBA.